Lezen in kleur

Herkent uw kind of uzelf deze ongemakken tijdens het lezen?

  • Bewegende tekst: zinnen, woorden en of letters lijken te dansen.
  • Wazige tekst: tekst wordt steeds moeilijker leesbaar.
  • Letters die van grootte lijken te veranderen.
  • Letters dubbel zien, extra letters zien aan het einde van woorden.
  • Vervagende letters die donkerder lijken te worden of juist lijken te flikkeren.
  • Patronen die zich voordoen in de tekst of de witte ruimtes.
  • Kleurillusies: gekleurde vlekken die over het papier bewegen en de lezer afleiden of zelfs  woorden onleesbaar maken; woorden en letters die omgeven lijken door kleur.
  • Vermoeidheid; misselijkheid; duizeligheid; of zelfs pijn in de ogen.
  • Regelmatig terugkerende hoofdpijn.

Deze ongemakken refereren naar Visuele Stress. Lezen in kleur kan symptomen van visuele stress aanzienlijk verminderen.

Visuele stress

Visuele stress beschrijft het ongemak dat mensen ervaren wanneer zij langere tijd met tekst werken. De klachten verschillen van persoon tot persoon, maar veel voorkomende symptomen zijn hoofdpijn en migraine (vooral tijdens het werken met de computer), vermoeide ogen en het idee dat woorden of letters op de pagina bewegen.

Symptomen van visuele stress kunnen aanzienlijk worden verminderd wanneer men leest in kleur. We lezen vaak zwarte tekst op wit papier, de meest contrasterende kleuren. Het gebruik van andere kleuren kan het contrast verminderen. De tolerantie voor contrasten is bij iedereen verschillend.

De kleuren die het beste werken verschillen per persoon. Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer men leest in de juiste kleur de concentratie, de leessnelheid, de leesvaardigheid en het begrijpend lezen duidelijk verbeteren. Lezen wordt weer leuk wanneer u leest in kleur. Ervaar lezen zonder vermoeide ogen en hoofdpijn. Focus en concentratie worden versterkt doordat woorden en letters niet meer lijken te dansen.

Symptomen van visuele stress komen vaak voor bij: Leesproblemen; Dyslexie; Dyscalculie; Dysgrafie; Dyspraxie; Fixatie Disparatie; AD(H)D; Autisme; Epilepsie en Migraine.

Welke kleur?

Welke kleur voor uw kind of uzelf het meest comfortabel is, kan door middel van een ‘Lezen in kleur – test’  bij LMO worden uitgezocht. Verschillende kleuren worden met elkaar te vergeleken. Aan het leestempo en de rust voor de ogen, kunnen we samen bekijken welke kleur voor uw kind of uzelf het meest comfortabel is.

Gekleurde leeslinialen

Gekleurde leeslinialen zijn flexibele doorzichtige sheets (stroken), gemaakt van gekleurd plastic. Door de leesliniaal over tekst te plaatsen kunt u lezen in kleur. De leeslinialen vergroten niet maar kunnen de tekst wel helderder doen lijken. De leeslinialen hebben een matte en een glanzende zijde. Wanneer licht op de leesliniaal reflecteert, kunt u de matte zijde gebruiken.

Gekleurde leeslinialen zijn toegestaan tijdens centrale examens.